Het adres voor uw creatieve ontwikkeling!

 TEKENEN EN SCHILDEREN

 

 Dag/tijd: maandag 20:00 - 22:00 uur code 3.01
 Startdatum: 19 september 2022  
 Aantal lessen: 28 (2 uur)  
 Docenten: Ferry v.d. Boom  
 Prijs: € 282,00  
 Materiaal: niet inbegrepen  

 

Deze cursus met een individuele begeleiding is voor beginners en gevorderden. Er komen diverse technieken, onderdelen en stijlen aan de orde. Er is ruime aandacht voor het zoeken naar een geschikt onderwerp, welke techniek u gaat gebruiken en hoe u met een werkstuk begint. Diverse onderwerpen zullen behandeld worden, zoals kleurmenging, perspectief, ruimtelijke werking, compositie, vlakverdeling, sfeer en andere beeldelementen. Er kan gekozen worden voor verschillende onderwerpen, zoals landschap, stilleven, abstract, portret, etc. Gevorderden kunnen d.m.v. opdrachten onderzoek doen naar hun eigen voorkeur in techniek en stijl. Beginners kunnen stapsgewijs eenvoudig kennismaken met basistechnieken d.m.v. opdrachten of begeleiding in een zelfgekozen onderwerp. U kunt werken met (pastel)krijt, aquarel, olieverf, pastelverf, acrylverf, potlood etc.

  

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 
 SCHILDEREN MET AQUAREL- EN ACRYLVERF VOOR BEGINNERS EN GEVORDERDEN

 

 Dag/tijd: donderdag 14:00 - 16:00 uur  
 Startdatum: 22 september 2022 code 3.02A
 Startdatum: 12 januari 2023 code 3.02B
 Aantal lessen: 12 (2 uur)  
 Docent: Esther Wittenberg  
 Prijs: € 144,00 (bij opgave 24 lessen is de prijs € 242,00)  
 Materiaal: Niet inbegrepen  

 

Met een beetje water en wat verf kun je de mooiste dingen schilderen. In deze cursus gaat u aan het werk met aquarel- en/of acrylverf. U leert de basistechnieken en vaardigheden. Bij het aquarelleren gaat het om het fascinerende spel tussen het water en dunne laagjes verf in nat in droog en nat in nat. Zo ontstaan, transparant of meer dekkend, vormen in kleur. Grappig is dat onbedoelde effecten je ook veel kijkplezier kunnen opleveren. Acrylverf laat zich wat gemakkelijker sturen dan aquarelverf. Het wordt vaak laag over laag aangebracht en is snel droog. We schilderen naar de werkelijkheid, fantasie, foto’s en in stijl van bepaalde kunstenaars. Met veel aandacht voor kleurmenging, compositie, perspectief, lichtval en dieptewerking. Degenen die al ervaring hebben met aquarelleren of met acrylverf leggen zich toe op het verder verfijnen en aanvullen van hun kundigheden. Meenemen: rol keukenpapier, schetsboek of aquarelpapier met 200 tot 300 gr papier, zachte (nylon)-penselen, aquarelverf in doosje of tubes, potlood, kneedgum, en/of acrylverf, varkensharen- en nylon-kwasten en schilderdoek/schilderkarton in een maat naar eigen keuze.

 

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 VRIJ SCHILDEREN

 

 Dag/tijd: dinsdag 13:30 - 15:30 uur code 3.03
 Startdatum: 20 september 2022  
 Aantal lessen: 26 (2 uur)  
 Docent: Jozé Hendricksen  
 Prijs: € 262,00  
 Materiaal: niet inbegrepen  


De cursus vrij schilderen houdt in dat u met verschillende verfsoorten en materialen een schilderij maakt dat u zelf uitkiest. Dit kan aan de hand van meerdere voorbeelden. U past uw kleuren aan en u maakt zo een schilderij zoals u hem mooi vindt. Daarnaast kunt u er allerlei materialen in verwerken, b.v. pasta, karton of zand. Het kan een modern, klassiek of abstract schilderij worden. U leert de mengingen, techniek en de verhoudingen. U hoeft niet persé te kunnen tekenen. In deze gezellige schildergroep werken beginners en gevorderden naast elkaar en leren van elkaar.

 

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 TEKENEN EN SCHILDEREN: NEXT STEP -alle niveaus-

 

 Dag/tijd: dinsdag 20:00 - 22:00 uur code 3.04
 Startdatum: 20 september 2022  
 Aantal lessen: 26 (2 uur)  
 Docent: Jozé Hendricksen  
 Prijs: € 262,00  
 Materiaal: niet inbegrepen  

 

Maakt u zelf beeldend werk of wilt u daarmee beginnen? Tekeningen, schilderijen of gemengde techniek? En wilt u daar het beste uit halen? Wilt u anderen ontmoeten die hier ook mee bezig zijn? In deze groep maken we allemaal onze eigen volgende creatieve stap, of u nu beginner bent of gevorderde. Tijdens de lessen bespreken we uw werk en gaan we dieper in op techniek, materialen, motivatie en inspiratie. Waar bent u goed in en wat wilt u meer ontwikkelen? Dat gaan we samen onderzoeken! Het wordt tijd om nu echt te maken wat u eigenlijk wilt!

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 TEKENEN EN SCHILDEREN: EEN AVONTUUR!

 

 Dag/tijd: woensdag 10:00 - 12:00 uur code 3.05A
 Dag/tijd: woensdag 13:00 - 15:00 uur code 3.05B
 Startdatum: 21 september 2022  
 Aantal lessen: 26 (2 uur)  
 Docent: Veronica Laarman  
 Prijs: € 262,00  
 Materiaalkosten: niet inbegrepen  

 

Schildert u het liefste een portret, een landschap, fantasie, realistisch of abstract? Wilt u bijvoorbeeld beter kleuren mengen, heel precies leren tekenen of juist een lossere penseelstreek gebruiken? Elke cursist wordt individueel begeleid om dat persoonlijke doel te bereiken. Ik reik u graag de technische tips en trucs aan… maar vrijheid en schilderplezier staat altijd voorop. Elke schilder- en tekentechniek is mogelijk. Beginners zowel als gevorderden zijn van harte welkom. Neemt u de eerste cursusdag uw eigen materiaal mee, een schetsboek en potlood?

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 REALISTISCH (HUIS)DIEREN TEKENEN MET PASTEL

 

 Dag/tijd: woensdag 19:30 - 21:30 uur  
 Startdatum: 2 november 2022 code 3.06
 Aantal lessen: 6 (2 uur)  
 Docent: Sanne van der Heijden  
 Prijs: € 92,00  
 Materiaalkosten: € 17,50 aan docent te voldoen en in bruikleen te gebruiken.  

 

Ontdek het plezier van het werken met pastelpotloden! In deze cursus gaat u aan de hand van een foto van uw favoriete (huis)dier stap voor stap aan de slag met een realistische pasteltekening. U leert hoe u een tekening opbouwt door goed te kijken naar de kleuren en schaduwen, de houding en de ogen. Welke kleuren zie ik eigenlijk in die zwarte vacht? Is dat alleen zwart of zit er misschien ook blauw, paar of lila in en misschien ook wel iets van groen? We leren dan ook het mengen van verschillende mooie kleuren en het werken met de juiste materialen. Hoe krijg ik mijn dier tot ‘leven’ en wat zijn de aandachtspunten bij het tekenen van haren? U krijgt praktisch tips wat aan het eind van de laatste les resulteert in een prachtig realistisch werk van uw dier en bagage om lekker zelf verder aan de slag te gaan met deze schitterende techniek! Deze cursus is geschikt voor beginners maar ook voor mensen met enige ervaring.

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 REALISTISCH PORTRET TEKENEN MET PASTEL *NIEUW*

 

 Dag/tijd: woensdag 19:30 - 21:30 uur  
 Startdatum: 1 maart 2023 code 3.07
 Aantal lessen: 10 (2 uur)  
 Docent: Sanne van der Heijden  
 Prijs: € 123,00  

 Materiaalkosten:

 

€ 17,50 aan docent te voldoen en wordt in bruikleen gegeven.

 

 

Ontdek het plezier van pastelpotloden. In deze cursus gaat u aan de hand van uw eigen uitgekozen portretfoto leren hoe u de basis legt van de ‘huid’ van een realistisch gezichtsportret. Want welke kleuren gebruik ik daar nu voor? Is dat rood, oranje, roze of toch ook blauw, oker en paars? U zult versteld staan wat voor kleuren er wel niet in de huid kunnen zitten! Zo leren we de kleuren mooi ‘mengen’ tot een echte huidskleur. Verder wordt u uitgelegd hoe u de haren en ogen maakt en krijgt u andere praktische tips om uw portret tot leven te laten komen. De cursus is geschikt voor beginners, maar ook vooral handig voor mensen met al enige ervaring.

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 

 VRIJ TEKENEN EN SCHILDEREN

 

 Dag/tijd: donderdag 09:30 - 11:30 uur code 3.08
 Startdatum: 22 september 2022  
 Aantal lessen: 26 (2 uur)  
 Docent: Antoine v.d. Berg  
 Prijs: € 262,00  
 Materiaal: niet inbegrepen  

 

Het begint allemaal bij de fascinatie voor de zichtbare wereld om ons heen. Als u de behoefte voelt hier een vorm aan te geven en u houdt van tekeningen en schilderijen, is de keus snel gemaakt. De meeste mensen hebben vanuit interesse ooit de stap gemaakt op het creatieve pad, maar door werk of andere beslommeringen is er daarna weinig mee gedaan. In deze cursus kunt u de draad weer oppakken, op uw eigen niveau. U wordt individueel begeleid bij het verbeteren van uw vaardigheden op het gebied van het tekenen en schilderen. De deelnemers zijn met een zelfgekozen onderwerp bezig, waarbij de docent u zowel inhoudelijk als technisch begeleidt. U werkt zelfstandig en maakt uw eigen keuzes. Wat wil ik overbrengen? Hoe ga ik dit doen? Welke techniek? Wat moet ik daarvoor weten? Er is ook ruimte om met meerdere cursisten aan een gezamenlijk project te werken. Het hoeft echter niet, u blijft vrij om in uw eigen tempo verschillende technieken uit te proberen. De laatste drie of vier lessen van het seizoen wordt stilgestaan bij een thema als: “licht en schaduw” of ”wat is kleur?”

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 TEKENEN EN SCHILDEREN

 

 Dag/tijd: donderdag 20:00 - 22:00 uur code 3.09
 Startdatum: 22 september 2022  
 Aantal lessen: 28 (2 uur)  
 Docent: Fred Dokter  
 Prijs: € 282,00  
 Materiaal: niet inbegrepen  

 

Tijdens deze cursus werken beginners en gevorderden naast elkaar. Onder begeleiding leert u omgaan met diverse teken- en schildermaterialen. De begrippen vorm, kleur, compositie en perspectief worden behandeld. Er wordt geschilderd aan de hand van thema’s en opdrachten of aan uw eigen onderwerp. Door de lessen oefent u niet alleen uw technische vaardigheden, maar ook leert u uw eigen creativiteit te stimuleren en richting te geven. Gevorderden kunnen individueel werken of samen met anderen thema’s uitwerken en experimenteren met verschillende technieken en materialen.

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.

 EXPERIMENTEREN MET TEKENEN EN SCHILDEREN

 

 Dag/tijd: vrijdag 14:30 - 17:00 uur code 3.10
 Startdatum: 23 september 2022 (geen les op 3e vrijdag v.d. maand)  
 Aantal lessen: 20 (2½ uur)  
 Docent: Ferry v.d. Boom  
 Prijs: € 244,00  
 Materiaal: niet inbegrepen  


Tekenen en schilderen hebben hun basis in het waarnemen en zien. De dingen om ons heen, de natuur, de mensen zó leren zien dat we ze in beeld kunnen brengen. Hiervoor hebben we oefening nodig. In deze cursus zijn daarom meerdere oefeningen opgenomen die u inzicht geven in belangrijke beeldelementen. Bijvoorbeeld de lijn, structuur en vorm. U kunt hierover veel te weten komen als u met potlood, houtskool, acrylmarkers en conté experimenteert. Het beeldelement kleur beïnvloedt ons op verschillende manieren, door goed te kijken en een aantal oefeningen te doen kunt u een eigen kleurgevoel ontwikkelen. Door compositie kunt u evenwicht en rust in een tekening of schilderij brengen maar ook de ogen van de toeschouwer voortdurend in beweging brengen. Tenslotte is het gebruik van een schetsboek voor alle tekenaars en schilders onmisbaar. Na enige ervaring te hebben opgedaan kiest u zelf een onderwerp om in persoonlijke stijl aan de gang te gaan. De exacte lesdata worden aan u doorgegeven in de bevestigingsbrief van inschrijving.

Hier kunt u naar het Inschrijfformulier.